De Effingers - e-book

  • Auteur: Gabriele Tergit
  • SKU: 9789083007649
  • Verschenen: 18-05-2020
  • Leverbaar: Direct
  • Levertijd (NL): Direct te downloaden
  • Druk: 1e druk
  • Productvorm: E-book (EPUB)
  • Taal: Nederlands
  • Uitgever: Uitgeverij Van Maaskant Haun
  • Aantal pagina's: 950
€ 16,99

Omschrijving

De Effingers vertelt het verhaal van vier generaties van drie met elkaar verweven Berlijnse families. Het boek speelt zich af tussen 1878 en 1948 en begint met een brief die de 17-jarige Paul Effinger schrijft aan zijn ouders en het eindigt ook met een brief van dezelfde Paul: Het is de afscheidsbrief die hij op 80-jarige leeftijd schrijft voordat hij naar het vernietigingskamp wordt getransporteerd.
Tussen die twee momenten worden vele intrigerende personages opgevoerd - ouders, kinderen, geliefden, vrienden en vijanden.
Het is veelzeggend voor zowel het verloop van de Duitse geschiedenis als van Tergits meesterlijke vertelling, dat het woord 'joods' de eerste 200 pagina's van het boek nauwelijks voorkomt, terwijl vrijwel alle belangrijke personages in De Effingers joods zijn. Tergit negeert de antisemitische stereotyperingen van de 19e eeuw niet, maar laat op treffende wijze zien dat het joods zijn vóór het begin van de jaren dertig van de vorige eeuw in Duitsland geen overheersende rol heeft gespeeld. Pas als de nazi's voor de deur van de macht staan, verandert alles dramatisch. Tergit spaart de lezer niet wat er daarna gebeurt, maar het is niet de ingrijpende beschrijving van het Hitler-regime die de lezer tot nadenken stemt; het is eerder de hernieuwde bewustwording van de pure waanzin die erachter schuilgaat. Toch vertelde de auteur over De Effingers dat ze niet 'een roman over het Joodse lot had geschreven, maar een roman over Berlijn die veel mensen afbeeldde die toevallig joods waren.'

NRC Handelsblad
Recensie door Michel Krielaars

Een Joodse Buddenbrooks. Zo is De Effingers in de loop der jaren door sommigen genoemd. En dat is niet eens zo vreemd, want die onlangs heruitgegeven en in Duitsland voor het eerst bejubelde roman van Gabriele Tergit uit 1951 handelt ook over vier generaties Duitsers, al bestrijkt Thomas Manns met de Nobelprijs bekroonde epos de jaren 1835-1877, terwijl De Effingers in 1878 begint en in 1948 eindigt.

NRC Handelsblad
Recensie door Michel Krielaars

Gabriele Tergit, die bij het schrijven van haar tweede – en tevens laatste – roman De Buddenbrooks als voorbeeld had, deelt met Thomas Mann wel haar gevoel voor humor en ironie, haar levendige dialogen, het vermogen om de deftigdoenerij van de bourgeoisie te ontmaskeren en de stem van het grauw te laten klinken. Maar haar grootste kracht is dat ze van haar uiteenlopende personages mensen weet te maken van wie je bijna zonder uitzondering gaat houden en die je niet zo snel zult vergeten.

Aantal: 1

Käsebier verovert de Kurfürstendamm
Käsebier verovert de Kurfürstendamm

UITGEVER: VAN MAASKANT HAUN

Georg Käsebier is een Berlijnse volkszanger die in 1929 "ontdekt" wordt... € 22,99

Over de lente en de eenzaamheid
Over de lente en de eenzaamheid

Van dit boek is nog geen omschrijving beschikbaar € 22,99

De Effingers
De Effingers

Een Duits-Joodse familieroman tussen keizerrijk en Tweede Wereldoorlog.

De Effingers vertelt het verhaal... € 24,99

Käsebier verovert de Kurfürstendamm
Käsebier verovert de Kurfürstendamm

Deze in een hoog tempo geschreven stadsroman gaat over de hype die ontstaat rond volkszanger 'Käsebier'in het... € 12,99